domingo, 21 de septiembre de 2014

DEPORTIVO-CELTA 3-1

Nesta semana-derbi, decidimos volver cos partidos históricos para recordar o último derbi galego disputado en Primeira. Foi o Deportivo-Celta 3-1, no que Silvio marcou un golazo, e serviu de empuxón para conseguir a racha de 4 victorias para que o Deportivo saira do descenso.

Poucas veces Deportivo e Celta viviron e vivirán un derbi con tantas urxencias. Cos dous cerrando a clasificación, o encontro chegaba cos de Fernando Vázquez moito máis necesitados: últimos a nove puntos da salvación. Quizás por iso, o de Castrofeito apostou por un centro do campo de máis toque, con Abel e Juan Domínguez. Pola súa parte, o Celta, tamén obligado pero sen o adxetivo de ‘final’, dispuxo un once extrano, sin Orellana nin Krohn Delhi entre os titulares.

Como nos últimos catro derbis, non houbo que esperar moito a que chegase o primer gol que cambiase o devenir do encontro. O Celta non teña a lección aprendida e Riki volveu a marcar nos primeros dez minutos por teircera vez nos últimos catro clásicos. Valerón templou o balón ao corazón da área, o madrileño controlou co muslo e sen deixarla caer fusilou a un Varas que solo pudo mirar cómo a pelota entraba pola escuadra.

O gol serviu para que o Deportivo se resguardase atrás e cedese a iniciativa ao Celta, que sin a velocidad de dous dos mellores homes de ataque puso en moi poucos apuros aos coruñeses en toda a primera mitade. Por se fora pouco, á media hora Iago Aspas volveu a evidenciar que estos partidos lle quedan grande ou que a súa cabeza non está preparada para esto. Nunha xogada sen maior trascendencia, propinou un cabezazo a Marchena e foi expulsado con vermella directa.

O Dépor volvíase a ver como en Getafe, co resultado favorable e un home máis sobre o campo con moito tempo por diante. Sen embargo, non supo xestionarlo e os vigueses siguieron levando o peso do choque, aunque sen noticias na área local. O descanso veu ben a ambos bandos. Polos locaies, para aclarar ideas e darse conta de que o partido estaba de cara. Polos visitantes, para tratar de diseñar unha segunda parte con dez homes e sen su mellor xogador.

Na segunda parte parecía que repetíase o guion pero pronto os branquiazuies adiantaron líneas na presión e o Celta deixóu de xogar fácil. O 1-0 era escaso e Riki buscou o segundo. Primeiro fallou un man a man con todo a favor e logo Varas evitou o seu gol con unha gran mano abaixo. Foi o anticipo dunha obra de arte que matou o partido, un golazo sublime de Sílvio grazas a un disparo dende 35 metros, co balón botando, que entrou por toda a escuadra. Un gol de esos que so sae unha vez na vida, pero que cando sae é para recordar.

O 2-0 foi definitivo para o partido pero non para o marcador. Salomão encarou con maestría a Varas para meter o 3-0 nada máis salir ao campo, pero en medo da fiesta Park fusiló dende dentro da área pequena a Aranzubia para meter algo de emoción aos últimos 10 minutos. Agora o Dépor colocase a tres puntos dos vigueses co golaverage a favor, e a seis do Zaragoza, que marca o limita da salvación neste momento.

FICHA DO ENCONTRO:

Deportivo: Aranzubia; Manuel Pablo, Marchena, Aythami, Sílvio; Abel Aguilar, Juan Domínguez, Bruno Gama, Valerón (Álex Bergantiños, min.85), Pizzi; y Riki (Salomão, min.77).
Celta: Javi Varas; Jonny, Túñez, Demidov, Roberto Lago; Oubiña, Pranjic, Augusto (Krohn-Dehli, min.79), De Lucas (Orellana, min.56), Bermejo (Park, min.69); y Iago Aspas.
Goles: 1-0 Riki, min.9; 2-0 Sílvio, min.64; 3-0 Salomão, min.78; 3-1 Park, min.80.
Árbitro: Velasco Carballo (Colegio Madrileño). Amonestou con tarxeta amarila a Aythami y Pizzi polo Deportivo e a Túñez, Roberto Lago, Krohn-Dehli e Demidov por parte do Celta. Expulsou con vermella directa a Iago Aspas no minuto 28.
Incidencias: Partido correspondiente á xornada número 28 do campeonato nacional de Liga disputado no Estadio de Riazor prácticamente cheno.